返回列表 發新帖
樓主: 廢柴

[歷史] 如果溥儀是一位明君,清朝仲有冇得救??

關閉 [複製鏈接]
原帖由 yimkc 於 2008-2-6 12:09 發表
大家睇來好睇死溥儀咁喎
講真, 溥儀衰係衰在細個, 而唔係大家所講冇人才
中國堂堂十幾億人口, 你講冇人才? 只係人才都唔支持清政府
因為溥儀太細個, 令到好多人才都卻步
試問冇人才, 咁你當國父孫中山係乜? 孫中 ...

好難說有沒得復國.我覺得.當年清朝滅亡.各位軍罰混戰.係當時沒軍隊.恨本沒有任何出聲ge權力.最初國民鱉就係因為如此需要去廣洲

然後國民黨因為得到俄國.ge幫助成立左黃埔軍校.然後北伐.先可以叫做統一全國.當年的確有人試過支持清朝.那個人叫做張分.但係好快就俾段旗x消滅左

到最2次世界大戰完結.佢巳經俾俄國捉左.恨本唔倫到佢出埸

所以係唔係明君.我覺得應該對當年唔會有太大改變
回復

原帖由 yimkc 於 2008-2-6 12:09 PM 發表
大家睇來好睇死溥儀咁喎
講真, 溥儀衰係衰在細個, 而唔係大家所講冇人才
中國堂堂十幾億人口, 你講冇人才? 只係人才都唔支持清政府
因為溥儀太細個, 令到好多人才都卻步
試問冇人才, 咁你當國父孫中山係乜? 孫中 ...

我地講緊清政府無人才嘛=.="睇清楚d好嗎
回復

回復