查看: 3707|回復: 39

[原創] 本區第2次活動選舉處

關閉 [複製鏈接]
第2次活動正進行選舉,快D投下你神聖既一票啦。
每位參與投票並在此帖回覆發表回覆者均可獲兩分作為鼓勵。
不準拉票,違者重扣5分!

第1號選手暗流的作品:

<海戰經歷>
某一日,我同我既朋友,一齊去打赤鯊同戰鯊,因為我地都想搏下黎,打到赤鯊頭,咁就賺啦,當時我亦只是相當之低既等級(27lv),跟住去到既時候,我就淆淆地,跟住我既朋友就一齊入到去鯊海之後,不經不覺,我自己已經死了無數既咁多次之後,隻赤鯊終於死係我海下,而我最希望的竟然真係真係落係我既身上, 估唔到我竟然打到赤鯊頭101lv,不過經過這一次之後,水滸便大更新,更新後便玩不到,所以我以後再也跟不到這位好朋友一起打鯊海了。
                   <戲終>

2號選手andyhidy的作品:

正文..

我系大海闯荡佐都有三个几月了..话长无长.不过已经觉得海面上嘅世界绝对唔会俾陆地上逊色.

其实系好耐之前已经有接触大海.当时用大号打紧声望,系沧州坐船去东京嘅时候无意中发现佐海战个NPC.
    于是就拿佐只木I同散弹.装佐之后入海,见到怪唔识打.就用陆地上普通攻击嘅快捷键黎撞怪(唔识ctrl+d放技能落栏)
    打佐成年都未杀到一只红怪.打下打下有只八爪鱼过黎一拍我就沉佐..嗰时觉得莫名其妙.之后系公频问点玩船.冇人答.
    之后心理严重唔平衡.就无玩.

直到几个月前,我老公(游戏里面)同班fren日日打海.我叫去练级都唔理我.连续几星期都系咁.我就好唔抵得.
    我就念,开个细号打海.而且要打到俾距地劲.

就咁,我就开佐个新号,拿船入海.但系仲系一路死..跟住就上黎希望,系海战系统里面煲佐几粒钟.
    然后就大概了解佐海战嘅运作.之后就系沧州用青铜I打八爪鱼.大概个几钟就升到6级.之后就装之前打嘅长征I.
    然后叫人帮手打佐个砂岚I,用砂I+青铜I入东京鲨海打战鲨..(自己打啊!!) 拉战鲨打完走.25炮一只鲨,80经验.
    一个星期之后,升到21级.

可以话,E段时间打得最辛苦.又惊俾鲨杀,又惊俾人杀.又唔想衰俾人睇(我老公).不过我都系捱佐过去.
    之后嘅日子就舒服得多.

我用之前打嘅一个287蓝鲨帽换佐一套鲨装,一个161红鲨帽换佐4支岚砂(LV 1 X2 LV30 X2)同一部粮IV.
    再入海打鲨.加阵真系舒服好多.战鲨打我1HP,.大概两个星期左右就升到LV30.之后就开始帮人打材料做船做炮.
    做买卖做佐个半月到两个月左右,首次跻身于财富榜前30.

系E个时候,我老公同班fren先至20级左右.岩岩可以用鲨装.我就准备好完成我一开始玩海嘅心愿:打赢距地.
    我就稳佐距地出黎,去佐沧州开红打(当时距地唔知我有玩海).我一打距地四,我用佐两个大锤,10几个小锤,
    将距地全部打沉晒.

之后我就好自豪咁话俾我老公知:其实个号系我嘅!!距地个个吓到傻晒.哈哈哈..不知几有面~~

我嘅故事就差唔多讲完喇..发贴嘅时候我海军等级44.等我到50嘅时候再发张图上黎~~

多谢捧场!

3號選手劍之靈的作品:

自創故事~
我想跟你說...

這只是個平靜的世界,是傳說水滸傳中深處被遺忘的一角......
這裡,永不見天日,只有永夜,夜復一夜的夜光海......
在夜光海上,小木船裡的我,說著一夜又一夜的故事,有淒美的、有動人的、有歡樂的∼
歡迎來到夜光海上,聽我說著一夜又一夜的故事。
今天的故事是關於一個,身在水滸世界裡的英雄──劍之靈∼

很久以前,在一個很遙遠、遠離現實世界的一個地方--水滸世界......

水滸人與一隻很可怕的赤鯊怪物,分別居住於水滸世界的東方及西方。因為在遠古時代,一位實力非凡的勇士憑著精銳的船隻和裝備,孤身前往赤鯊地帶打敗了赤鯊怪物,並協議只要它以後不再在海上興風作浪,以及搗亂的話,水滸人與它就互不相干。赤鯊怪物當時逼於無奈,只好答應了勇士的要求,接下來數千年它亦真的沒有騷擾出海的水滸人。直至有一天,原本棲身西海的赤鯊違反當初諾言,突然現身東海,水滸世界的安危受到威脅的同時,一位未來英雄決心與赤鯊怪物抗衡到底,毅然出海尋找「寶船利炮」......

「牙!呢架爛鬼船∼連紅海膽怪都扣佢咁多,拎去同赤鯊打?哈!未見到佢都比佢d戰鯊手下秒殺la」一位少年正拖著一架破爛的木船,滿是埋怨的說道。他安放好木船後,便向市集那方走去,一邊走還一邊喃喃自語:「嘿!我一定要搵到原本屬於遠古勇士,而家卻已經失落左ge『超級茶果號』!一定要搵到!!!」拋下了這樣的一句後,他的背影便已經消失得無影無跡了。

另一方面赤鯊怪物亦蠢蠢欲動,開始離開赤鯊地域,在比較近赤鯊地域的地方盤旋著。而可憐的水滸人當然被赤鯊所害,有些葬身大海,有些葬身鯊腹......

少年知道這件事後,十分激動:「豈有此理!我而家就去搵『超級茶果號』去消滅呢條可惡ge赤鯊!!!」於是他便帶著破爛不堪的小木船與大炮出海了......

不經不覺,少年已經到了一個名為青之洞窟的地方,他走著走著發現了有很多很大隻的八爪魚。他很害怕,因為他知道這樣的爛船爛炮是對付不了它們的。好事永遠都不會發生的,就在少年苦思對策的時候,一隻超級巨型的八爪魚突然出現了!少年張大了嘴巴,已經嚇得面無血色,完全忘記了逃走這回事......就在超級巨型八爪魚即將撲下來之際,少年突然從驚訝中醒了過來,並大叫:「我還要消滅赤鯊,拯救水滸人民!我不能死的......」只見八爪魚撲下之勢驟變,轉去了少年右面的水面,擊起了連串的水花。「你想打敗赤鯊那小伙子?」超級巨型八爪魚以非常陰沉生澀的聲音說道。少年非常吃驚的問道:「原來你識得講野ge?」(謎之聲:這不是擺明說癈話嗎?=__=”)八爪魚瞇著眼答他:「憑你這副裝備能打得贏他嗎?」少年無言:「......」「哈哈!你叫甚麼名字?」八爪魚輕蔑的望著少年。少年回答:「我...我嗎?我叫劍之靈!」八爪魚呵呵的笑道:「好好好!我會記住這個名字的。其實我早已對赤鯊那小伙子不爽的了,現在我賜你寶船一套替我幹掉赤鯊,喏!」他的手下八爪魚仔立即抬了一架發著璀璨光芒的船出來,劍之靈一看到寶船立即發狂似的大叫:「嘩!『超級茶果號』耶!『超級茶果號』牙!『超級茶果號』啊啊啊!!!!!!」八爪魚好像嚇了一跳的道:「你還知道『超級茶果號』的事嗎?」劍之靈驕傲的說:「我緊係知道啦,呢個係遠古時代勇士用黎打敗赤鯊ge寶船啊嘛!」「算你還知道不少事,總算沒選錯人!好了,癈話少說,出發去幹掉赤鯊吧!」八爪魚興奮的說。劍之靈打了個ok的手勢:「哈!冇問題!」。

少頃,赤鯊海域內......

「砰砰砰!!!」劍之靈駕著『超級茶果號』連珠炮發的殺死了許多赤鯊手下──戰鯊。「哈哈!真係不堪一擊啊!哈哈!」劍之靈大笑著說。突然船身猛地一搖,劍之靈險些站不穩,原來是赤鯊從後偷襲,只聽得赤鯊憤怒的說:「又是這架破船,哼!看我今天把你拆掉!」可惜赤鯊的速度怎樣也不及『超級茶果號』,而它卻不斷的中炮,最終赤鯊怪物不敵『超級茶果號』,被劍之靈發的最後一炮給轟掉了。赤鯊被轟得體無完膚後,劍之靈意外的發現海面漂浮著兩枝大炮及一些很像船裝備的東西,仔細一看,果然真的是一套船裝備,劍之靈立即將它們搬上『超級茶果號』。細看之下,劍之靈覺得船裝備的外型非常像鯊魚,所以替它改了一個非常相稱的名號:『無敵鯊魚號』。

自此以後,水滸人奉劍之靈為英雄,雖然劍之靈淡薄名利,可是水滸人的盛情難卻,所以他就卻之不恭了......

水滸世界終於安定了,你是這樣認為的嗎?這樣就大錯特錯了!還記得那隻超級巨型八爪魚吧?嘿,欲知後事如何,請看下回分曉∼

4號選手jordan的作品:

無問題~我的故事:
我係一個冇乜錢既人,不過見到出左海就玩下,點知一開波就俾1lv個d扣到牙媽禁(用木船個d裝),之後我係公頻問人點樣可以+多d防,佢地好善心禁答左我,就話:「有錢就多d防,冇錢就小d」我就冇乜野好講,but a個時候有一位極為高lv知名道好高既人解答左我好多問題,我非常之禁謝佢,佢並送左隻長1俾我升lv tim^_^!之後我就狂掛礦找錢終於可以買到2支勁炮,就一口氣升到20lv,之後就出左沙魚船,我就上左a個網開始我既生活,eg.我知去邊到升lv 同d怪係咩lv等等我吳知既野,我終於儲夠錢可以買涼4同30lv炮la(個陣超開心),but我個幫俾人滅左 ,所以我就玩第二個ac用銅婚夠升lv報!!!!
我真係白手興家,從一個王毛小子,到一個經驗豐富既老手,我真係幾有滿足感^_^

5號選手tung的作品:

從前有1個人,一直到好想出海睇下 佢叫書生(一口一)
所以佢就去左學 有關船的野
1年後,佢呀爸呀媽出海去死靈之海
到左個時突然殺個時比1隻超巨的海怪殺左
所以佢就出4出找1隻船,2個炮和+速器......
2日後佢系1汁到1個地圖(藏寶圖)
之後佢就跟住地圖錦走
走下走下佢去左1個 蹟亡島一海靈龍島
之又系跟住地圖走(好重複=,=)
見到5個寶箱 開左後睇到傳說的海出寶物龍靈巨船/龍靈冰炮/極速龍尾/龍心之樓
得左龍靈之船 佢就去左死靈之海
錦就就游左幾日
到左啦!!!!(佢大叫)
不停錦找 中如比佢找到佢的殺父母海怪
打左幾粒鍾  錦就殺死左佢

∼請投下大家神聖既一票∼

單選投票, 共有 15 人參與投票

投票已經結束

33.33% (5)
6.67% (1)
33.33% (5)
6.67% (1)
20.00% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
暗流戈份夠簡潔、易明。
我投你

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Dragon834 + 2 多謝參與投票...

查看全部評分

回復

我地呢d參加者可唔可以投票ge?
@_________@"
回復

參賽者都可以投票.
投自己都得.
回復

原帖由 Dragon834 於 17-11-2007 02:37 PM 發表
參賽者都可以投票.
投自己都得.

可以自投@@
唔好投我==
不過一定冇人投我

評分

Dragon834 + 2 多謝參與投票

查看全部評分

回復

自已投左自已!!!!

評分

查看全部評分

回復

已經打定輸數,我做人一世飄飄浮浮,萬無目的一樣,所以作出黎亦不算是佳品

評分

Dragon834 + 2 多謝參與投票...

查看全部評分

回復

自投好似唔係咁好啵...
= =
我揀緊投邊個好∼

評分

查看全部評分

回復

原帖由 jordan 於 17-11-2007 05:33 PM 發表
請大家投我一票,我係4號選手jordan!!!自已投左自已

Dragon834話不準拉票,違者重扣5分!
好快d黎劍鬼

回復

下,死la頭先睇吳到tim,點算?
回復