查看: 1189|回復: 8

究竟哪一句才合中文語法

關閉 [複製鏈接]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
今朝行街見有人拎住一個膠袋,上面係某某內地名牌的廣告,寫著「一年更比一年強」,我即時有個疑問:「不是『一年一年強』嗎?」

究竟哪一句才合中文語法?

回復 1樓 cat001 的帖子

個人覺得(錯左唔好鬧我)
1.佢係想講上年佢地係好強,但係佢又想比上年仲強,咁依個範圍係2年
2.佢係連續性既性質,因為佢個更字擺放既地方令人有錯覺,所以我覺得兩都係岩既
唔知岩唔岩架= =
回復

我上過google查呢兩種用法邊種多d,結果發現第一句有8xxx個結果,而第2句得1xxx個結果,好明顯係第一句常用。
不過,第一句真係好怪,個「更」字後面唔係多數用形容詞架咩?個「比」字係類比用詞,唔算係形容詞,所以我覺得好似好怪........

但係第一句用大話講,又好似有氣勢d喎...好矛盾
回復

但係大陸既表示方法不惱同港澳5同,第2句果個更字好似好多餘...
回復

同意,因為有個「比」字.......
回復

使咩咁煩,你out左個更字就得
回復

其實冇咩問題,2句都係想比上年更強姐= =
回復

=_= 我都係冇野搵d野黎大家傾下姐!呢排個人好悶..............
回復

有'比'就不能有'更'
有'更'就不能有'比'
回復