極神 發表於 2007-3-12 22:50:28

三十六計

【三十六計】

( 本 出 自 中 國 古 代 兵 法 – 計 謀 篇 )

瞞 天 過 海      圍 魏 救 趙      借 刀 殺 人

以 逸 待 勞      趁 火 打 劫      聲 東 擊 西

無 中 生 有      暗 渡 陳 倉      隔 岸 觀 火

笑 裡 藏 刀      李 代 桃 僵      順 手 牽 羊

打 草 驚 蛇      借 屍 還 魂      調 虎 離 山

欲 擒 故 縱      拋 磚 引 玉      擒 賊 擒 王

釜 底 抽 薪      混 水 摸 魚      金 蟬 脫 殼

關 門 捉 賊      遠 交 近 攻      假 道 伐 虢

偷 樑 換 柱      指 桑 罵 槐      假 痴 不 癲

上 屋 抽 梯      樹 上 開 花      反 客 為 主

美 人 計             空 城 計             反 間 計

苦 肉 計             連 環 計             走 為 上

同 謂 之 玄   玄 之 又 玄   眾 妙 之 門

聽•雨•軒boss 發表於 2007-3-13 14:19:53

回復 #1 極神 的帖子

死為上計................:00: :00:

199911 發表於 2007-3-15 18:07:39

你打出來又唔解釋有咩用....

極神 發表於 2007-3-15 22:28:40

回復 #3 199911 的帖子

呢d野看天份嫁:01:

22782470 發表於 2007-3-16 17:54:08

佢係唔識解:11:

極神 發表於 2007-3-16 18:09:40

回復 #5 22782470 的帖子

但我看字面就知點解= =唉~無計,我太勁了:01:

jacky360279 發表於 2007-3-20 22:59:30

我認為 趁 火 打 劫   好好用~我日日用ga

199911 發表於 2007-3-21 21:56:30

原帖由 極神 於 2007-3-16 06:09 PM 發表 http://www.tennyy.com/bbs/images/common/back.gif
但我看字面就知點解= =唉~無計,我太勁了:01:
=.=
你講到自己咁勁
一睇就知
咁古人寫d兵書都冇用啦
恐怕你只是紙上談兵....

極神 發表於 2007-3-21 22:45:16

回復 #8 199911 的帖子

= =咩冇用,要他們寫我們先學到ma,唔係點識點明

雲之刺客 發表於 2007-4-1 10:33:38

本人以前看過36計呢本書,但唔記得哂= =

頁: [1]