Rayc 發表於 2010-12-13 20:13:43

想知分別

下年中四有科企業、會計與財務概論同經濟,但好似差唔多
請問有咩分別?
麻煩各位

tung 發表於 2010-12-13 21:55:08

經濟系講稀少性/機會成本/資源分配
稀少性:資源(滿足唔到慾望)
機會成本:作出某某選擇需放棄既物品
主要系味發生既事
企業、會計與財務
系發生左既事
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
物理/經濟科路過
對企業D野唔多清楚
有錯唔關我事(拖
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
選科?

Rayc 發表於 2010-12-14 18:06:07

tung 發表於 2010-12-13 09:55 PM static/image/common/back.gif
經濟系講稀少性/機會成本/資源分配
稀少性:資源(滿足唔到慾望)
機會成本:作出某某選擇需放棄既物品

如果讀經濟最好要有咩條件?

vbnn20 發表於 2010-12-14 19:02:47

Rayc 發表於 2010-12-14 06:06 PM static/image/common/back.gif

:75;最好就係1蚊都要計果d人,但係普通人讀都得,只係要記標準答案就得.
:42;但係都要畫下圖,好似畫供給線等

但係會計我覺得煩d,又要畫表,又要記成炸字
不過間間學校都有少許唔同:60;

tung 發表於 2010-12-14 20:26:34

Rayc 發表於 2010-12-14 06:06 PM static/image/common/back.gif

簡而精既人最岩(作文成日比人話太精簡,形容唔多-------->就系表達到就得,字數要求唔多)
------------------自問唔系=.=........但讀到=,=
理解能力(?)
------------------好次科科到系咁上下...
數學到要小小
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
直接問老師重好啦(拖...

Rayc 發表於 2010-12-15 16:53:10

咁好似幾適合我

vbnn20 發表於 2010-12-15 17:05:08

Rayc 發表於 2010-12-15 04:53 PM static/image/common/back.gif
咁好似幾適合我

:75;經濟最難都係d選擇題,但係做得多就好easy

tung 發表於 2010-12-15 20:00:45

好多科難既到系選擇題...

Rayc 發表於 2010-12-17 18:14:00

竟然唔係資料分析最難?
頁: [1]
查看完整版本: 想知分別