s0501059 發表於 2007-6-25 14:55:23

1f~5f

1)1f~5f=???地方
2)你們的打怪掉的裝備是賣給npc�賣給玩家

cat001 發表於 2007-6-25 15:03:53

1. 呢d係玩家慣叫的方法姐
1f=1樓,2f=2樓...如此類推
定義:通常在同一個版圖裡面,由一個傳送點傳去另一個傳送點,就轉左f, 例如:白芽灣有分:北、南、東,呢三個地方其實都o係同一版圖,由傳送點連住,咁北就叫1f, 南=2f, 東=3f

另外有d分法,好似五臺山咁,每轉一個彎位,就係過一個f, 咁五臺山就有5個彎,Z字型咁行上去,所以有1f, 2f, 3f, 4f, 5f, 6f

打歷練之塔就好明顯,因為佢真係分左10層樓,由傳送點連住,所以有 10f

2. 視唔同玩家玩法而定,有d人總之係自己用唔倒的裝都會賣哂比npc, 有d人就留起d靚字首裝或者係某d任務要求的裝黎賣俾其他玩家或自用。至於字首何謂靚,又視乎市場需要。

有關字首的資料:http://www.tennyy.com/menu_eqaddon1.html

#######小小分享到此###########

奸商 發表於 2007-6-25 15:58:37

:05: 3lv字首之上就自己/賣俾人
其它就賣俾npc

s0501059 發表於 2007-6-25 16:14:51

??分??lv字首
最大生命生命長生不老永生不滅永恆最大魔法孔明孫子神機妙算天機神算物理攻擊勇氣千斤斷石分金無敵求敗物理防禦堅韌龜甲固牢長城不敗不破魔法攻擊天兵神將毀天滅地玉帝如來魔法防禦五行七星八卦泰山北斗混沌迴避柳絮無定迷離幻象虛空幻滅命中目標集中精準鷹眼一擊絕對運氣萬福福星鴻福齊天吉祥
有冇圖

cat001 發表於 2007-6-25 16:32:02

字首都有分級數, 亦隨住你果件eq的級數而附加的數值唔同。

例如你有件1lveq,叫做「冠」,物防係加1,咁如果又有同樣係1lv的「冠」但係個字首係天兵,全名就會叫做「天兵冠」,由於天兵係1lv魔攻字首,咁個「冠」原本只有物防1,但係因為有字首的關係,個字首會因應個「冠」係1lv,而加上1lv裝應有的1lv字首魔攻落去,印象中,1lv冠加1lv魔攻字首,好似係加1魔攻值。

咁即係話,個「天兵冠」會有 1物防同埋1魔攻, 你用左就會加落你個人的魔攻/物防總值度。

咁如果係換轉係「不破冠」,即係有lv6物防字首,咁個冠就會加左物防,總值可能係1+6物防,即係物防=7.

如果你手上有件eq, 係90lv的天兵字首,咁佢附加魔攻的值就係加23。

我做緊個小小記錄,記住各lv字首附加幾多值...下個帖列少少比你睇:
角色運氣越高,打怪出倒字首裝備的機會就越大,但係同出字首的lv就好似冇咩關係,你高運唔代表就會容易倒d lv6字首。
經驗所得,即使你角色運氣幾高都好,極其量係只可以打倒lv5字首,最常見都係lv1-2, lv3-4都已算少出,lv5更加係罕見。

再加埋到高lv地方,唔係每個lv的裝都可以打怪出倒,所以通常d人會搵人幫手合成裝備,然後再加字首珠。咁d值就會最岩自己個lv用

cat001 發表於 2007-6-25 20:39:03

字首附加能力值

字首種類-------------------------------------------裝備級數
物攻魔攻物防魔防迴避命中生命上限法力上限15101520253035404550勇氣天兵堅韌五行柳絮目標生命孔明1 2233 5678千斤神將龜甲七星無定集中長生孫子456711131517斷石毀天固牢八卦迷離精準不老神機6791116192326分金滅地長城泰山幻象鷹眼永生妙算810121522263035無敵玉帝不敗北斗虛空一擊不滅天機10

cat001 發表於 2007-6-25 20:42:17

字首附加能力值 - 運氣

字首種類-------------------------------------------裝備級數
15101520253035404550運氣萬福         456   1416福星46810112833鴻福1012152050齊天17吉祥大聖                 

s0501059 發表於 2007-6-25 20:47:25

??睇唔明:10: :11: :11:

cat001 發表於 2007-6-25 20:51:05

你唔明, 咁好簡單姐, 你去打滄州道打雞仔, 打倒兩件一模一樣的eq番黎,一件有字首, 一件冇字首,自己比較下啦。

d字首裝備同普通裝備個樣係一模一樣樣架,只係d值唔同。

你自己親身試下先再問啦,我唔想再解釋啦,你自己試完自己比較下啦。
有d野係要自己留意自己觀察先會學倒,人地話俾你知你都唔會明架啦,自己體驗下啦。

tenny,你覺得我5樓個帖講得清唔清楚?我覺得自己講得好清楚囉。

s0501059 發表於 2007-6-25 21:23:35

原帖由 cat001 於 6/25/07 08:42 PM 發表 http://www.tennyy.com/bbs/images/common/back.gif
15101520253035404550運萬福         456   1416福星46810112833鴻福1012152050齊天17吉祥大聖                 
第一行是??是不是 lv   ??
頁: [1] 2
查看完整版本: 1f~5f