jieyee 發表於 2006-6-21 13:34:08

今日星期幾

有一個人走入了一片不見天日的森林,不知覺間迷了路。過了多天,他遇到了獅子和猴子,於是便求牠們帶他離開這一片森林。
獅子和猴子說:「無問題,但你先要答到今天是星期幾,我們才會帶你離開。」
這個人說:「有無提示啊?」
獅子和猴子說:「這樣吧,准你問我們一條問題去估今天是星期幾吧。不過你要記住,逢星期一、二、三獅子都會說謊,逢星期四、五、六猴子都會說謊。而今天不是星期日。」這個人想了一想,問到:「今天是星期幾呢?」
牠們都回答:「昨天我會說謊。」

請問,今天是星期幾呢?

**** Hidden Message *****

yt001229 發表於 2006-6-21 13:40:21

下....唔明wo

令令 發表於 2006-6-21 13:45:39

勁唔明wo....咩泥ar

jufry 發表於 2006-6-21 16:28:06

我明....呢d叫邏輯推理....

呢題叫淺, 有d好難架~

先假定一個係說謊, 你會明白....

jacky20041995 發表於 2006-6-21 16:37:56

唔係3就4^^

Blue_Moon0829 發表於 2006-6-21 18:05:35

當禮拜大家都唔會說謊
如果今日係:
星期一:獅子會說謊,佢會話尋日佢\會說謊
          猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
星期二:獅子會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
            :猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
星期三:獅子會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
            :猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
星期四:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢會說謊
星期五:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
星期六:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢\唔會說謊
所以答案一定係星期四...
明冇

luke仔 發表於 2006-6-21 18:11:26

原帖由 Blue_Moon0829 於 2006-6-21 06:05 PM 發表
當禮拜大家都唔會說謊
如果今日係:
星期一:獅子會說謊,佢會話尋日佢\\會說謊
          猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
星期二:獅子會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
            :猴子唔會說謊,佢會話尋日 ...
愈講愈唔明

Blue_Moon0829 發表於 2006-6-22 13:16:28

資質問題...幫唔到你...

luke仔 發表於 2006-6-22 13:21:35

原帖由 Blue_Moon0829 於 2006-6-22 01:16 PM 發表
資質問題...幫唔到你...
我既意思係完本我識解,但你搞到我一頭霧水。
可能係我語言能力既問題

jacky20041995 發表於 2006-6-22 17:38:18

原帖由 Blue_Moon0829 於 2006-6-21 06:05 PM 發表
當禮拜大家都唔會說謊
如果今日係:
            :猴子唔會說謊,佢會話尋日 ...
獅子135會246唔會
猴子246唔會135會

:猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
星期三:獅子會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
            :猴子唔會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
星期四:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢\會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢\會說謊
星期五:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
星期六:獅子唔會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊
            :猴子會說謊,佢會話尋日佢\\唔會說謊

唔知你明唔明=.=
頁: [1] 2
查看完整版本: 今日星期幾