無敵殺人狂 發表於 2008-3-20 15:38:13

招惹碟仙三招保命

招惹碟仙三招保命
很多人都聽過碟仙這民間玩意,它更多次出現在電影及電視的情節中。或許因為這個緣故,現實生
活中有不少自命大膽的人,都希望嘗試去親身體驗這詭異活動的真偽。因為他們都希望可以藉著碟
仙的指示預知未來,有說不少女孩子更希望透過碟仙來查問有關愛情上的疑難。到底碟仙是「何方
神聖」?玄學家方海閱師傅表示,碟仙其實是指一些在死後投胎不成、變成遊魂野鬼,其後被人以
招魂的方法而寄存於一隻碟子之內的靈體。

至於碟仙的「玩法」,其實是要先預備請神黃紙一張(一般可在紙紮舖購買)、白蠟燭一支、三支
香及一隻畫有紅色箭頭的小碟子,然後就燒香向那小碟及場地四周膜拜,之後再唸咒開壇,就可以
請碟仙上來問問題了。

此外,我們亦不時聽到坊間有人因為請碟仙上來而被靈體纏身,萬一真的出現這種不幸情況,當事
人又可以怎樣化解?方師傅就表示,若然真的遇到這情況,最快捷的解決方法是用童子尿潑向被碟
仙糾纏著的人、或用內褲套上那人的頭、或是以紅筷子夾緊其中指就可以有效驅走碟仙。不過方師
傅亦補充說,若不想惹禍上身,最好的方法當然是不要隨便請碟仙了。

andyyeung0927 發表於 2008-3-20 18:22:18

玩碟仙好似話要用手碰觸住一樣野,如果未請碟仙離開前就縮手就會出事
其實聽講遇到呢個情況而你唔係特登既話,講聲對唔住就得架啦:47;

暗流 發表於 2008-3-21 15:19:13

回覆 2樓 andyyeung0927 的帖子

唔通你玩過??
依d野我唔敢掂

andyyeung0927 發表於 2008-3-21 15:21:15

回覆 3樓 暗流 的帖子

做得版主緊係要識返少少野啦:61; 唔係你估我真係純粹靠一片丹心黎做咩
玩就無玩過,因為無咩野要問,不過就有可以獲取呢一方面知識既渠道

暗流 發表於 2008-3-21 15:25:54

回覆 4樓 andyyeung0927 的帖子

不過我最敢興趣係血(聲)瑪莉係唔係真係咁恐怖
"聽人講"如果玩過必死無疑
仲有地獄通訊佢話只可以12點先玩到點解既(網上)

andyyeung0927 發表於 2008-3-21 15:29:24

回覆 5樓 暗流 的帖子

靈異既遊戲最合適時間為12點至2點,該段時間陰氣最重,最適宜招魂
血猩瑪莉呢d西式野我就少研究,而且我諗都幾難研究,因為聽講玩過會死,我自己係絕對唔會搵條命去搏

暗流 發表於 2008-3-21 15:33:33

回覆 6樓 andyyeung0927 的帖子

1.但係所謂既12點係點分呢
因為地球有俾太陽照到既時間有分2面
咁樣係點樣分呢....
2.多謝解答

andyyeung0927 發表於 2008-3-21 15:35:09

你諗下有無可能係正午十二點呀:71; 緊係子夜既十二點啦

暗流 發表於 2008-3-21 15:38:54

回覆 8樓 andyyeung0927 的帖子

我係問呢,香港12點並不代表紐約12點
咁樣如果係咁樣12點係睇自己果邊??
突然諗到新問題:
就係岩岩我係yahoo打地獄通訊但冇網頁出黎
但係點解12點先會有
或者係唔係有d人玩野
定係世上真係有依d古怪既事??

andyyeung0927 發表於 2008-3-21 15:46:45

回覆 9樓 暗流 的帖子

該地區既子夜十二點啦好唔好:71; 咁都要嘈,招魂既最大原則點都係要夜晚架啦
地獄通訊其實我未研究過,所以無辦法多講,不過以雅虎d人既回覆黎睇我覺得唔係真既
頁: [1] 2
查看完整版本: 招惹碟仙三招保命