無敵殺人狂 發表於 2008-3-18 17:49:57

地鐵彩虹站秘密

地鐵彩虹站秘密
大家都應該試過搭地鐵架啦。搭過地鐵的朋友唔
多唔少都知道彩虹站有三條路軌,不過大家有冇
諗過為何個個站都只有二條路軌,唯獨是彩虹站
有三條路軌而中間不行車?
有 D 站分開上下兩層唔當係
曾經有人說中間的路軌是供維修列車停站或行車,
有人說是後備路軌……
1979年 ,大家還記得當時地鐵通車,只有觀塘線
(即由觀塘站至彩虹站),其實在正式
通車前就發生了一件怪事。當時地鐵建設好路軌
後,就由一位工程師、二位車長及一名
觀塘站站長試車。還有其他員工、工程師及公司
職員在觀塘站守候著列車到達。
列車由彩虹站開出,第一個經過的站是九龍灣站,
兩站的相距只有二、三分鐘左右,不過 ……
好奇怪,九龍灣站的職員遲遲還未見到列
車到達,彩虹站職員報告確定列車經已
開出進入隧道。用通訊機聯絡車上的人,傳來的
只有沙沙聲。
十分鐘後,終於見到列車,九龍灣站的職員第一
時間截停列車。正當上前查問車上的人
時候,車上的人慢慢地步出列車,面上都顯得青
白無血色,神情呆滯,口部不停地震動。
於是當日暫停試車,送這四人到醫院去,
兩日後在醫院離奇死亡。醫生都不能肯定
死亡原因,不用講地鐵公司不能查明當日所謂何事。
消息好快傳到各個職員,大家都驚寒而慄,無人
肯再坐上列車上試車 。當然不能草草了
結此事,為了盡早通車,地鐵最高級的上司與兩
名技術人員親自試車,結果換來同樣怪事,
更同樣兩日後離奇死亡。地鐵公司有位很迷
信的上司,就請了位高人到彩虹站查個
究竟 ,那位高人看過手上的風水羅盤,驚慌地向
迷信的上司說:「你們好事多為,好
鑽唔鑽就正正鑽穿了鬼門關,我能力有限,唔盡
早改道,只會有更多的人遇害 」。
高人所說的正正就是現在那條中間的路軌及其隧道。
放是地鐵公司立即加設多條路軌在旁,
形成今時今日的彩虹站。從此再沒有怪事發生。
地鐵公司好完善地保守這個秘密,所以極少人知道這件事直至到現在。
查看詳細資料

暗流 發表於 2008-3-18 18:50:03

如果係真既話,真係收得好好
竟然鑽穿鬼門關都有= =

andyyeung0927 發表於 2008-3-18 22:30:05

已經聽過幾次:71;

無敵殺人狂 發表於 2008-3-19 16:29:31

回覆 3樓 andyyeung0927 的帖子

:49; 唔知這個帖子貼過太耐冇發過帖:61;

雪花之風 發表於 2008-5-6 16:39:10

都唔知係真定係假,真好係假

鉛筆仔仔 發表於 2008-5-18 17:54:40

假既您上MTR.COM有講點解

ntnntn886 發表於 2008-6-11 11:06:47

如果係真的mtr.com都唔會咁同你講

lamlokman 發表於 2008-6-25 15:25:02

鑽穿鬼門關...........好野

wingsum 發表於 2008-7-24 14:38:43

竟然鑽穿鬼門關都有:49;
頁: [1]
查看完整版本: 地鐵彩虹站秘密