極神 發表於 2007-11-8 22:01:55

回復 270樓 puwach123 的帖子

安如銀河,命比黃山

puwach123 發表於 2007-11-9 16:18:01

上對
我為人人,人人為我

一世。愛你 發表於 2007-11-16 21:05:10

回復 272樓 puwach123 的帖子

心關事事,事事關心

極神 發表於 2007-11-16 22:14:34

回復 273樓 一世。愛你 的帖子

上對:

一本二卷,共三書.不識四題五式六論,竟只寫七上八落九個字,十分不好!

大口 發表於 2007-11-18 18:26:45

一日二餐,應3餐.不足4萬5千6百,竟只得7元8毫9個崩,十分不飽 !:85;

上對
我要食腸,腸不食我 我要飲水,水唔飲我 我講廢話連編 人們拍手叫好 我卻不怕手叫好 人們卻廢話連編

極神 發表於 2007-11-18 20:18:00

我識中文,中文識我,我殺雞腸,雞腸殺我,我識計算數學,人們大聲叫好,我卻不大聲叫好,人們卻計算數學

上聯:

青蛙蝴蝶盡變態,稚子尋親總不成

==============================

是形容生物的形態的對聯,請賜下聯

大口 發表於 2007-11-18 23:10:14

(等我唻搞掟你:85; )
動物人類幻變化,斯坦提出進化論

上對
生之有限,情之無限 生死一線 情為一線也

==============================
一對愛人生離死別一刻 請用此意出下聯

極神 發表於 2007-11-19 22:41:44

回復 277樓 大口 的帖子

月有陰晴,人有悲歡,月有圓缺,人有離合也

上對:

薪水高高薪水 薪金可揮

大口 發表於 2007-11-19 23:50:38

福利多多福利福利大增

上對
十個燈比9個人食左 有8個係壞橙 有7個人說難食 有6個人問個橙點解咁難食 有5個橙冇汁 冇汁d橙其中4個係有蟲 有3個人食左條蟲其中有2個人死左 有1個人話自己好彩 最後全部人死哂

極神 發表於 2007-11-20 21:45:14

咁都得= =

1個人比9個人殺左,有8個係男仔,有7個係基佬,有6個人問人妖點解唔做得,有5個人做人妖,人妖裹面其中4個係切左,有3個人殺左冇切,其中有2個慘死,有一個人說自己後悔,最後全部人瓜哂

因為太難作,所以想下想下痴左線,痴到21+
頁: 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37
查看完整版本: 希望對聯區....(更新規則---1樓)